- Συζήτηση
Μπ. Μπακάλης, Β. Σούκας, πιστοί στο λαϊκό τραγούδι
Δύο σημαντικούς δημιουργούς έχασαν τις ημέρες αυτές οι πιστοί του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Ο ένας ήταν ο Βαγγέλης Σούκας, από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του κλαρίνου που κηδεύτηκε χθες το μεσημέρι στο νεκροταφείο του Ζωγράφου κι ο άλλος ο Μπάμπης Μπακάλης, που έχασε τη μάχη με τη ζωή λίγες ώρες νωρίτερα.
Μέλος της ονομαστής οικογενείας από το Κομπότι Αρτας, ο Β. Σούκας, ήταν αδερφός του Κώστα και του Βασίλη Σούκα και ξάδερφος του Τάκη. Εγραψε 100 και πλέον δημοτικά και λαϊκά τραγούδια ενώ συνεργάστηκε παίζοντας κλαρίνο σε πολλές επιτυχίες του Στέλιου Καζαντζίδη τα χρόνια του 60. Δούλεψε επίσης με τον Μανώλη Χιώτη, την Ρίτα Σακελλαρίου, την Γιώτα Λύδια κ.α. Γεννήθηκε το 1929 και όπως περιγράφει στη βιογραφία του, αναγκάστηκε να γίνει προστάτης οικογένειας από τα δεκατέσσερα χρόνια του. Ονειρευόταν «να έρθει στην Αθήνα για να κάνει πλάκες, να φτιάξει όνομα, να μην ξαναδοκιμάσει την πείνα της Κατοχής και την καταφρόνια που αντιμετώπιζαν οι μουσικοί». Κατάφερε να γίνει δεξιοτέχνης στο κλαρίνο, ένα μουσικό όργανο που αγάπησε και στο οποίο παρέμεινε πιστός ώς το τέλος. Οπως συμβούλευε άλλωστε τους νεότερους: «Μην παρατήσετε το όργανο γιατί θα σας παρατήσει πρώτο αυτό!»
Ο Μπάμπης Μπακάλης
Στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού ο Μπάμπης Μπακάλης, ήταν ένας από τους πιο παραγωγικούς συνθέτες, που καταπιανόταν με τα σουξέ της εποχής ενώ συνεργάστηκε με τους δημοφιλέστερους ερμηνευτές. Τραγούδια του ερμήνευσαν μεταξύ άλλων οι: Γιώργος Γαβαλάς, Καίτη Γκρέι, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Στέλιος Καζαντζίδης, Σπύρος Ζαγοραίος, κ.ά. ενώ από τις πιο γνωστές επιτυχίες του ήταν «Το κουρασμένο βήμα σου», «Κάποια μάνα αναστενάζει», «Ανέβα στο τραπέζι μου», «Το πικραμένο γράμμα», «Οταν μεθάει ο άνθρωπος» κ.ά. Συνεργάστηκε με την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, τον Κώστα Βίρβο και τον Δημήτρη Γκούτη και θεωρούνταν από τους πιο ευέλικτους μουσικά δημιουργούς.
Επί τέσσερις μήνες νοσηλευόταν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας ενώ χθες στις 10 το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή. Ο Μπ. Μπακάλης, γεννήθηκε το 1920 στα Κανάλια Καρδίτσας, το 1944 έφτασε στην Αθήνα και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 60 εργάστηκε στα πιο ονομαστά μαγαζιά της εποχής. Υπέγραψε 1.000 τραγούδια ενώ όπως σημειώνει στην έκδοση «Τα μαγικά 45άρια και η εποχή τους» ο Κώστας Μπαλαχούτης, ήταν από τους ελάχιστους δημιουργούς που για μεγάλο διάστημα συνεργαζόταν ταυτόχρονα με τις δυο μεγάλες ανταγωνίστριες εταιρείες, την Columbia και την Odeon.
«Το ενστικτό του να μυρίζεται την επιτυχία ήταν παροιμιώδες», ενώ η ευελιξία του τον έκανε για χρόνια «πρωταγωνιστή τόσο στο γραμμόφωνο όσο και στο βινύλιο».
Συνδεθείτε για να απαντήσετε.