- Συζήτηση
Συγκίνηση στην κηδεία του Πάνου Γεραμάνη
Το τελευταίο χειροκρότημαΣτο Ληλάντιο Πεδίο αναπαύεται από σήμερα ο Πάνος Γεραμάνης. Μέσα σε κλίμα μεγάλης θλίψης εκατοντάδες συνάδελφοι και συγγενείς, καλλιτέχνες και απλοί άνθρωποι απ΄ όλη την Ελλάδα, που τον γνώρισαν και τον αγάπησαν μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΑ, από τους "Λαϊκούς Βάρδους" και τους "ʼσσους των γηπέδων", πλημμύρησαν το μεσημέρι στο ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαλάνδρι, όπου εψάλει η νεκρώσιμη ακολουθία και στη συνέχεια τον συνόδευσαν στο τελευταίο του ταξίδι προς την ιδιαίτερη πατρίδα του και τόπο της τελευταίας του κατοικίας, το Βασιλικό Ευβοίας. Μ ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς του, είπαν το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο φίλο, τον εκλεκτό συνάδελφο, τον ραδιοφωνικό παραγωγό των "Βάρδων", με τους φανατικούς ακροατές, τον ακούραστο δημοσιογράφο και ερευνητή του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού μας, τον Πάνο μας.
"Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά ένα συνάδελφο - κόσμημα για την ελληνική δημοσιογραφία". Με αυτά τα λόγια απηύθυνε το ύστατο χαίρε στον Πάνο Γεραμάνη ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσαλαπάτης, ενώ εκ μέρους της δημοσιογραφικής οικογένειας της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", τελευταία του "επαγγελματική στέγη" αποχαιρέτισε τον εκλιπόντα ο σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας, Βασίλης Νικολόπουλος. "Αγαπημένε μας Πάνο, η προσφορά σου στην ελληνική μουσική και τον αθλητισμό έχει εκτιμηθεί από το πανελλήνιο, ενώ ανεκτίμητη υπήρξε και η προσφορά σου στα "ΝΕΑ" και μεγάλη θα είναι η απώλεια για την εφημερίδα μας", είπε συγκινημένος ο κ. Νικολόπουλος.
Συντετριμμένος αποχαιρέτισε τον Πάνο Γεραμάνη ο επί 45 χρόνια συνάδελφός του και φίλος του, Δημήτρης Χαλιβελάκης, ενώ μ ένα ποίημα, που γράφτηκε μόλις έγινε γνωστή η τραγική είδηση αποχαιρέτισε τον εκλιπόντα ο Σύλλογος Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη Νομού Ευβοίας "Υπάρχω".
Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερα βαρύ, παρουσία της γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, εκπροσώπων των άλλων κομμάτων, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και φίλων του Πάνου Γεραμάνη. Εκ μέρους του πολιτικού κόσμου ήταν επίσης παρόντες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, η Μαρία Δαμανάκη, ο Στέφανος Τζουμάκας, καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Μεταξύ των καλλιτεχνών η Μαρινέλλα, η Μαίρη Λίντα, η Καίτη Γκρέϋ, η Πόλυ Πάνου, η Μαρία Φαραντούρη, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Μανώλης Μητσιάς κ.α. Παρών ήταν, επίσης, εκ μέρους των παλαιμάχων του Ολυμπιακού Πειραιώς, της αγαπημένης ομάδας του Πάνου Γεραμάνη, ο Ηλίας Ρωσσίδης.
"Εκ μέρους του ΚΚΕ αποχαιρετάμε έναν παλιό φίλο και σύντροφο, ένα κοινωνικό αγωνιστή με πολύχρονη και πολύμορφη προσφορά και με έργο ιδιαίτερο για τη διάσωση του λαϊκού μας πολιτισμού και του λαϊκού τραγουδιού", ανέφερε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Θεόδωρος Τζιαντζής.
"Ο Πάνος Γεραμάνης δεν φώτισε μόνο τους λαϊκούς βάρδους, αλλά και την ηρωική και επική εποχή του ελληνικού ποδοσφαίρου", ανέφερε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Αριστείδης Καμάρας, ενώ ο φωτογράφος Τάκης Παναγίδης είπε ότι "η μνήμη σου θα είναι αναγκαστικά και υποχρεωτικά παντοτινή και αιώνια".
"Μετά τον πατέρα μου έφυγε ο Πάνος, ήμασταν φίλοι, αγαπούσε τον πατέρα μου, λάτρευε και μένα, τον λάτρευα και εγώ, θα κάνουν παρέα εκεί...", είπε στους δημοσιογράφους ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, γιος του μεγάλου μας βάρδου, που αποχαιρετήσαμε πριν λίγες μέρες, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι "δεν υπήρξε άλλος σαν αυτόν".
Ο Πάνος Γεραμάνης ξεκίνησε την δημοσιογραφική του καριέρα στα 17 του χρόνια, ως αθλητικός ρεπόρτερ στην εφημερίδα "Φως των Σπορ", εκ μέρους της οποίας τον αποχαιρέτισε ο κ. Ευαγγελίου. Εν συνεχεία εργάστηκε στις περισσότερες εφημερίδες ως συντάκτης ύλης, ρεπόρτερ και δισκοκριτικός.
Τα τελευταία 18 χρόνια εργαζόταν στα "ΝΕΑ", ως συντάκτης ύλης, γράφοντας παράλληλα για το λαϊκό τραγούδι, αλλά και υπογράφοντας δύο στήλες, μία για τις "ασπρόμαυρες" στιγμές της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου και άλλη μία για τις καλές λαϊκές ταβέρνες της Αθήνας.
Ο Πάνος Γεραμάνης χάραξε, επίσης, μια ξεχωριστή και πολύ σημαντική πορεία στο ελληνικό ραδιόφωνο, αρχικά στον "902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM" και εν συνεχεία στο "Β Πρόγραμμα" της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με την εκπομπή "Λαϊκοί Βάρδοι", από το μικρόφωνο της οποίας παρουσιάστηκαν, όχι μόνο οι μεγάλοι και επώνυμοι, αλλά και οι άγνωστοι σε πολλούς, πλην πολύ σημαντικοί, δημιουργοί και συντελεστές του λαϊκού τραγουδιού.
Εκατοντάδες στεφάνια μεταξύ των οποίων από τον πρόεδρο της ΕΡΤ Χρήστο Παναγόπουλο και από το Β Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία
Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα
"Ο Πάνος Γεραμάνης τίμησε τη δημοσιογραφία με το ήθος και την εργατικότητά του και κέρδισε επάξια την αναγνώριση του κοινού και των συναδέλφων του. Το ευρύτατο, πολύτιμο αρχειακό του έργο καταδεικνύει ότι, η δημοσιογραφία, όταν υπηρετείται με συνέπεια, υπερβαίνει τα όρια του εφήμερου και γίνεται Ιστορία", αναφέρεται σε δήλωση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, στην οποία εκφράζονται και τα βαθιά του συλλυπητήρια στους οικείους και συναδέλφους του.
Τα θερμά της συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Πάνου Γεραμάνη, για τον πρόωρο χαμό του, εξέφρασε με τηλεγράφημά της η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
"Ο Πάνος Γεραμάνης υπήρξε ένας από τους λίγους που μελέτησε σε βάθος το λαϊκό τραγούδι και ανέδειξε την σύνδεσή του με τους αγώνες και τους πόθους του λαού μας", καταλήγει το τηλεγράφημα της κ. Παπαρήγα.
Συγγραφείς:
Αναφέρεται σε:
Συνδεθείτε για να απαντήσετε.